Atatürk Üniversitesi, verileri kurum içinde tutan yapay zeka platformu AtaZeka’yı hayata geçirerek yapay zeka ekosistemini inşa etmeye başladı.
Atatürk Üniversitesi, kurumsal verilerin güvenliğini esas alarak geliştirdiği AtaZeka platformunu akademik ve idari süreçlerde kullanıma sundu. Üniversite bünyesinde inşa edilen 1500 metrekarelik veri merkezi, 10 bin sunucu kapasitesiyle yerel yapay zeka modellerinin eğitimi için gerekli olan altyapıyı sağlıyor.
Üniversite tarafından geliştirilen AtaZeka, soru yanıtlama, metin hazırlama ve görsel oluşturma gibi işlemleri kurumun kendi altyapısı üzerinde gerçekleştiriyor. Sisteme yüklenen belgeler ve yöneltilen sorular, kampüs dışına çıkarılmayarak veri mahremiyeti güvence altına alınıyor. Akademik ve idari personel, kurumsal hesapları üzerinden sisteme erişim sağlayabiliyor.
Rektör Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, 2026-2030 Yapay Zeka Eylem Planı kapsamında insan kaynağını güçlendirmek için yeni akademik bölümler açtıklarını belirtti. Üniversite, kısa eğitim programları olan mikro yeterliliklerin sayısını 2026 sonuna kadar 100’e, 2027 yılı eylül ayına kadar ise 1000’e ulaştırmayı hedefliyor.
Üretken Yapay Zeka Kullanımı Politikası Kurulu ise 27 öğretim üyesi, 2 idari personel ve 8 öğrenci temsilcisiyle çalışmalarını sürdürüyor. Risk değerlendirmesi ve etik kullanım rehberlerini oluşturan kurul, akademik birimlerin 2026 sonuna kadar bu standartlara uyum sağlamasını planlıyor. Atatürk Üniversitesi, sadece teknolojiyi kullanan değil, yapay zekayı üreten ve yöneten bir ekosistem inşa etmeyi amaçlıyor.
Cuma Hutbesi, her hafta Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan güncel cuma hutbelerini, dua ve zikirleri, dini bilgileri ve Cuma mesajlarını bir arada sunan kapsamlı bir İslami içerik platformudur. Manevi hayatınızı zenginleştirmek için ihtiyaç duyduğunuz tüm içeriklere kolayca ulaşabilirsiniz.
Yorum Yap